Kaiken takana...

Olemme ensimmäisen vuoden sosionomi opiskelijoita Laurean ammattikorkeakoulusta. Koulun mahdollistamaa projektia lähdimme toteuttamaan Keravan Hannu ja Kerttu Ry:n Polkuun. Polku on Keravan keskustassa toimiva, ammattiapua ja tukea tarjoava kohtaamispaikka työikäisille aikuisille.

Matalan kynnyksen toimintaan eli kohtaamispaikan yhteisöön on avoimet ovet aukioloaikoina ja asiointi on halutessasi anonyymiä, kuitenkin aina luottamuksellista ja maksutonta. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset tarjoavat myös palveluohjausta ja -neuvontaa eri muodoissa.

Toiminnan organisoi Hannu ja Kerttu ry sosiaali- ja terveysministeriön avustusrahoituskeskuksen (STEA) rahoittamana.

Halusimme lähteä toteuttamaan Polun kävijöiden omaa elämänkokemuskirjaa, joka on tarkoitettu Polun kävijöiden luettavaksi. Kirja sisältö on tuotettu Polun kävijöiden omilla kokemuksilla. Kirja kantaa nimeä Elämänkokemusten kirja. Elämäkokemusten kirja on tuotettu kertojien omin sanoin.

Ifolor toimi yhteistyökumppaninamme tämän projektin ajan.

Me haluamme tämän blogin myötä tuoda esille Keravan Polkua ja sen merkitystä heille joilla elämä ei mene kuin saduissa..


torstai 24. tammikuuta 2019

Päivi

Tämä paikka on perustettu kolmen muskettisoturin voimin. Miten tähän on sitten tultu. Haettiin kolme kertaa rahoitusta STEA:lta. Sieltä tulee määrä rahat, jonka voimin pääsimme toteuttamaan Hannu ja Kerttu ry:n toiminnan.

Minun ammatin alku aikoina sitä ajatteli, että kykenee pelastamaan ihmisen. Hukkuneen voi pelastaa, mutta ihmisiä voi auttaa. Auttaminen tarkoittaa myös sitä, että asiakas itse ottaa avun vastaan. Meidän auttaminen perustuu, keskusteluun ja tänne ei jonoteta aikaa. En istu tuolissa hiljaa ja kysele kuulumisia, työ tarvitsee hyvät vuorovaikutus taidot. Asiakas tekee minuutissa päätöksen, voiko tuohon ihmiseen luottaa.

Aina on toivoa, mutta se vaatii systemaattista otetta. Asiakas ottaa ne vaihtoehdot mitä tarjotaan, ja tekee sen valinnan mikä itselle sopii. Tunnen olevani etuoikeutettu, tehdessäni tätä työtä, kulkea ihmisten rinnalla vaikeiden hetkin aikana.

On hienoa helpottaa ihmisten oloa ja kärsimystä, jos esimerkiksi on ollut pitkään asunnoton. Asunnon kautta, ihminen pääsee jo ponnistamaan eteenpäin, kun on oma osoite. Esimerkiksi korvaushoitoon ei pääse, ellei ole omaa osoitetta. Kadulta on vaikea ponnistaa ja siellä tapahtuu asioita mistä meillä ei ole mitään tietoa.

Kun ihminen kokee jotain, varsinkin kun puhutaan mielenterveys tai päihde-ongelmaisista ihmisistä, tai ihmisistä, joilla on muita haasteita, niin se oma kokemus voi pois sulkea jotain sellaista niin kuin muun laista kokemusta. Kaikkien elämät eivät vaan mene niin kuin saduissa. On kuitenkin muistettava, että on helpompi kertoa narratiivista kuin siten miten kauheimmillaan on se sen hetkinen elämän tilanne.

Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä tästä kirjan teosta. He ovat saaneet kertoa oman tarinansa, on annettu mahdollisuus. Yksi asiakas kuvasi tätä ryhmä terapiaksi, sillä hänelle oli herännyt uusia ajatuksia itsestään. Se on paras mahdollinen tapa saada työntekijänäkin tietoa asiakkaasta.
Matalan kynnyksen kohtaamispaikat on nykypäivää ja palvelut on siellä missä asiakkaatkin.


Päivi
vaativan erityistason psykoterapeutti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivi